Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Istället för åkarbrasor

2 kommentarer

I januari 2008 firade vi rysk jul på plats i Karelen efter att ha hunnit med både jul och nyår här i Universumet. Den rysk-ortodoxa julen är helt olik vår svenska och upplevelserna att ta med hem var många och mycket kan berättas om dessa. Nåväl, en handfast idé att ta efter var sättet att ordna eld för möjlighet till uppvärmning utomhus. På juldagen, den 6 januari, var det stor samling med program för barn och vuxna i en av stadens parker. Där eldades i torkade stubbar med en dryg meters höjd.

 

eldstubbe

 

Med motorsåg sågades först fyra spår nästan ända ner till botten, kolla bilden. Förresten, det är nog bättre att såga spåren då veden är färsk och låta den torka till det är dags att använda den. Då häller man på tändvätska som får dra in en kort stund (exakt vilken brandfarlig vätska som ryssarna använde vet jag inte, men tändvätskan för grillen borde väl fungera). Det hela brann länge och var otroligt vackert och effektivt. Runt stubben samlades alla som ville värma sig. Formen tilltalade mitt sinne för enkla geometriska figurer. När jag i lyriska ordalag försökte lovprisa den ryska uppfinningsrikedomen, blev svaret att sådana här klabbar brukar användas i svenska fiskecamper… och det är en värld utanför mitt Universum – jag som inte sett eldklabbarna tidigare. Hur som helst –jag tycker idén är genialt vacker och funktionell oberoende av vilken nation som kläckt den. Kanske kan den användas istället för marschall i jul i mitt Universum.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Istället för åkarbrasor

  1. Så har vi gjort när vi har vår årliga julgransplundring(kom och ta en gran) När det var urbrunnet en bit kunde vi lägga i klen ved och grilla i ”burarna” av stocken.
    Vi tog tidningspapper och vanlig tändvätska att tända med, det rykte grymt innan det tog fart.

    Gilla

    • Toppen tradition! Det måste vara en härlig och vacker grillplats – och du bekräftar nu att tändvätska fungerar på en så stor kubb!

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.