Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rikedom

Lämna en kommentar

Jag känner mej rik.

Här i mitt Universum har vi ved som kommer att räcka hela vintern. Till den här gården hör ingen skog och ved får vi från röjning  i hagen och längs åkerkanter. Bonden som numera äger åkermarken ser med tillfredsställelse att träd och sly i skogsbrynet rensas bort så skördetröskan kommer obehindrat fram. Till järnspisarna får klabbarna inte vara för stora – därför är småträd och sly bra att elda dessa med.

ved1

Ja, här finns två järnspisar, den i köket nere är No 527  från Skoglund & Olson i Gävle –  i köket uppe finns Nr 4 från Näfveqvarn nära Kolmården. Dessutom finns kamin och kakelugn. Övervåningen inreddes 1924 då de åldriga föräldrarna överlät gården till son och dotter. Den spisen är inte mycket eldad i, sotarn berömmer den eftersom den är så oförstörd. Antagligen åt föräldrarna oftast med barnen i köket nere. De båda gamla dog 1934. I sådana där överlåtelser brukade nog de äldre oftast bo på bottenvåningen för att slippa trappan, men så var det inte här.

I norra delen av landet brukade de äldre bo i en undantagsstuga på gården. Det är mycket intressant att läsa de kontrakt som upprättades med de nya brukarna, ofta äldste sonen med hustru. De är strikt reglerade där till och med en skjuts till julottan kunde ingå förutom mat och andra nödvändigheter.

I mitt Universum finns vedboden, som mest liknar ett skjul i en kåkstad, vid traktorgaraget. Det innebär att den ligger så långt bort från bostadshuset det bara går. Om detta är vist och klokt eller inte tvistar vi om i  Universumet. Han, som oftast ser till att hämta vedkorgarna (det är lite pinsamt att erkänna den typiska könsuppdelningen) ser inget problem i lite extra besvär med detta.  Jag tycker att den travade veden ska finnas närmare bostadshuset, vilket vedboden också gjorde förr som vi sett på gamla foton. Det skulle ju vara lätt att på väg in från dasset ta med en famn ved och utedasset ligger mitt på hållet. Eftersom vedtraven är vacker att se på, vore det dessutom trevligt att kunna njuta den från köksfönstret!  Hur som helst – rik känner sig Mrs Universum…
Läs HÄR en bra artikel om hur man kan inrätta sitt boende och att hushålla med resurser.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.