Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Hög standard

2 kommentarer

 
 

 

candlelight

Mörka december fyller mitt Universum. Det är just därför så utomordentligt trevligt att tända både levande ljus och lampor för att njuta. Jag läser dock i tidningen att glödlampor ska fasas ut till lågenergilampornas fördel. Men frågan är om inte större besparing av elektricitet skulle kunna göras på annat sätt. Hela vår livsstil skulle behöva stöpas om – men det är ett känsligt ämne. Kan jag minnas rätt att jag läst att varje svenskt hushåll i genomsnitt har 81 elektriska apparater?

 

Själv har mitt Universums olika rum temperaturanpassats efter olika funktioner. Varför ska det vara 21-22 grader i varje rum i alla bostäder? Bostadshusen blir dessutom större och större med tiden. Det sägs vara vår välfärd som kräver dessa förändringar i standard (jag skrev inte högre standard). På vintern lever huset i mitt Universum med de stängda dörrarnas filosofi, på sommaren med de öppna dörrarnas levnadssätt. Det är så enormt skönt att känna av årstidernas växlingar. ”Hög standard, va fan är hög standard…” som Peps undrar.

katta

Vintertid hålls farstun sval, här förvaras en korg med egna äpplen. Storförrådet finns i matkällaren efter bra äppelsäsonger. Kök, vardagsrum och toalett är varma. Sovrummet hålls ganska svalt men med duntäcken och extra plädar vid behov. ”Salen”: ca 10 grader, den värms upp vid kalas och annars då vi behöver rummet. Eftersom det är svalt där, kan gamla sorters krukväxter övervintra. Över elementen i de normalvarma rummen klarar de sig inte en hel vinter. Nerium, fjädersparris, ormbunkar trivs för att ta några exempel. Hade rummet haft söderfönster skulle kaktusar platsa där.

Hittade av en händelse för några år sedan en väldans bra bok om krukväxternas historia. Den heter Blomma kruka! Och handlar om krukväxternas kulturhistoria i Finland. Men jag lovar, den ger allt för den intresserade i Sverige också och den är skriven på svenska med många äldre foton där krukväxter och hela miljöer visas. Jag beställde den från Svenska litteratursällskapet i Finland med adress Helsingfors. Leena Arkio-Laine heter författaren och den kom ut 1991. På Libris sök kan man se på vilka bibliotek den finns att låna http://libris.kb.se/bib/7983065

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Hög standard

 1. Vilka härliga bilder! Det var väl två år sedan jag såg så mycket snö sist. Förra året var ett barår här Blekinge.

  Jag gillar också snöstjärnor. Vet inte hur många jag klippt genom åren. För att riktigt lyfta detta hantverk till konstens höjder kan man läsa Granna Granen av Maria Flink (en av mina favoritböcker!) Kolla in på http://www.bokrecensioner.se/9134520252. Där finns mönster till de mest fantastiska snöstjärnor och till massor av annat gammalt julpynt också.
  /astrid

  Gilla

 2. Tack för tips!
  I år infaller julafton så lämpligt att det blir fyra dagars ledighet till stök och pyssel om man tar ledigt två dagar. Få kanske jag ska ta och klippa stjärnor till granen…

  Åsså ska jag stärka virkade runda smådukar och frivoliteter med sockerlag och hänga upp dem frihängande i fönstret mot vägen, så att passerande tycker sig se att det snöar inomhus.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.